Wingårdh ser fler höga trähus i framtiden

Arkitektparet Wingårdhs bygge utanför Kungälv känns igen från tv-programmet Husdrömmar. Moderna trähus som isolerats av Sjömarkens. – Fler kommer att bygga i trä, även större fastigheter, säger Karin Wingårdh.

Se Sjömarkens film om Hållbarhet

Wingårdhs arkitektkontor ligger bakom flera kända hus de senaste decennierna. De har till exempel ritat ett bostadshus i trä på åtta våningar som nyligen byggts i Sundbyberg. Och arkitekten Karin Wingårdh menar att det finns tydliga fördelar med materialvalet.

– Trenden är att det går mycket mot att bygga mer med trä och vårt kontor försöker inrikta oss på det även i större fastigheter och hyresrätter. Trä rör sig och det kanske inte alltid blir spikrakt men jag tycker om när det blir mer levande.

Hon förklarar att det viktigaste med alla fastigheter är hur och var tomten ligger. Hon och maken Gerts senaste projekt i Äggdal har ett unikt läge och där har de byggt moderna trähus.

– Trä är också bra ur ett klimatperspektiv. Skogen förnyas och växer upp igen och binder upp koldioxid, det är en del av ett kretslopp med en förnyelsebar källa.

Bygget i Äggdal har kunnat följas i  SVT:s Husdrömmar. Där är det tydligt att paret Wingårdh njuter av hela processen med att bygga.

– Vårt största nöje är att rita och bygga för det är produktivt, kreativt och handfast. Man har en ritning, ett lass med bräder som sedan blir en stomme och till slut ett hus. Det är fascinerande med både små och stora projekt, säger Karin Wingårdh som är positiv till Sjömarkens Isolerings jobb. – Det är väldigt smidigt med Sjömarkens när man bara sätter upp väv, tejpar, glespanel, och sedan isolerar både väggar och tak, det tar bara en dag.

Att bygga hållbart med förnyelsebara material och isolering som ger energieffektiva hus, är en tydlig trend.
– Hållbarhet kommer bli en ännu större fråga, byggbranschen är ibland trög när det gäller utveckling men miljömärkning flyttar fram gränserna och utvecklingen står aldrig still.

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.