TEJPSKOLAN – Tejpa rätt runt fönster – slipp mögel och fuktskador

Gör rätt från början

När man tejpar runt fönster är det extremt viktigt att göra rätt från början för att få till rätt lufttäthet. Blir det fel kan det sluta illa.

”Läcker huset blir det jättesvårt att bygga om”, säger produktrådgivaren Dominik Rudin på SIGA.

Isoleringens tjocklek har ökat kontinuerligt de senaste decennierna.– Med ångbroms eller plastfolie förhindrar vi att den varma och fuktiga inomhusluften kondenserar i konstruktionen. Största risken och orsaken för fuktskador idag är konvektionsläckage, säger Dominik Rudin och utvecklar:
– Konvektionsläckage uppstår oftast i samband med anslutningen av ångbromsen eller plastfolien mot de olika byggmaterialen. – Det kan också bli ett läckage i själva folien.

TEJPSKOLA

Fönster utvändigt:

Det spelar roll hur fönstret sitter, men man ska generellt sätta tejp på träkarmen eller rakt på. Fönstret blir då vattentätt under byggnadstiden och förhindrar köldbryggor efteråt. Tejpen ska vara flexibel och klara temperaturskiftningar. Wigluv 60 är ett bra exempel. Det är en diffusionsöppen tejp för fönsteranslutningar och skarvar och kan appliceras från minus tio grader.

Fönster invändigt:

Tejpa fönstret med en förvikt tejp. Man ska sätta den på karmen och ut mot plasten. Då kan man skippa bottningslist och fogmassa. Det är ett enkelt sätt att montera snabbt och det blir supertätt med en Corvum 12/48-tejp.

Noggrannhet belönas

Det krävs ett noggrant arbete för att säkerställa och uppnå ett lufttätt byggnadsskal oavsett val av anslutning. Att använda sig av tätningstejp är ett enkelt och effektivt sätt att få alla anslutningar och genomföringar täta.
– En jätteviktig aspekt med tätningstejpen är att man säkerställer att tejpen verkligen vidhäftar på de olika materialen där vi ansluter ångbromsen och plastfolien. Se till att det finns ett specifikt godkännande för de olika underlagen, säger Dominik Rudin.
Han betonar vikten av att använda sig av produkter som håller rätt kvalitet.
– Det finns paketeringstejp som är åldersbeständig, men det betyder inte att den ska tejpas på betong. Folk måste förstå att vidhäftningen på underlaget måste hålla ihop. Ska man tejpa på betong så måste tejpen verkligen vara gjord för det. Är man jättenoga med jobbet ska man se till så man ansluter alla detaljer noga, framförallt på hörn- och väggkonstruktioner.

 

Ladda ner artikeln här

 

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.