TEJPSKOLAN: Tejp med bra fäste som klarar varierande temperatur

Att välja rätt tejp spelar stor roll för att förebygga fuktskador och dålig isolering. Tejpen ska inte bara behålla fästet utan också vara anpassad för underlag och Sveriges varierande klimat.

Se Sjömarkens film om lufttäthet och täthetsprovning

Dominik Rudin, produktrådgivare på den schweiziska tejptillverkaren Siga, menar att Sverige har ett otydligt regelverk när det kommer till luft- och vindtätning av fastigheter.

– Nationellt uppgår kostnaderna för fuktrelaterade skador i byggnader till 50 miljarder kronor varje år enligt Boverkets senaste rapport. Det är skador som kommer av bristfälligt detaljarbete, helt enkelt att fukt tränger in där det ska vara tätt och det går bland annat att undvika med rätt tejp och bra hantverk.

Fastigheter behöver ha täta klimatskal inomhus och ett vind- och vattenskydd utvändigt. En viktig del i att undvika skador är att använda tejp med bra fäste för anslutningar mot fönster, lister, detaljer och tak.

– Fördelar med täta hus är att du får lägre kostnader med mindre energiförluster, färre problem med skador, bättre komfort genom att kunna kontrollera klimatet mer noggrant och bättre hälsa eftersom fuktskador i värsta fall leder till mögel, säger Dominik Rudin.

Nya EU-direktiv och samhällets strävan efter mer energieffektiva hus kommer att höja kraven på hantverkare och kvalitén på material. Kvalitetstejp har olika egenskaper beroende på var den ska användas. Konkret handlar det om skillnader i elasticitet, förmåga att släppa genom fukt, UV-skydd, temperaturtålighet och inte minst fästförmåga. Siga har ett produktsortiment med tejp som är anpassat för olika funktioner.

– När de används utomhus måste tejpen klara av högre temperaturer än inomhus. SIGA har en serie tätningstejper som kan användas från minus 40 till plus 100 grader och det är viktigt att en tätningstejp klarar av höga temperaturer som blir när solen till exempel ligger på en fasad.

En central egenskap är tejpens lim och inte bara för att det ska fästa när tejpen monteras. Enligt Dominik Rudin måste en tätning hålla under fastighetens hela livslängd. – I Sigas fall har vi inget bäst föredatum för våra tejper. Vi testar för att limmet ska hålla i 50 år rent teoretiskt men vi vet att det även efter den tiden är runt 80 procent vidhäftning kvar i limmet.

För att garantera bra fäste går det inte att använda samma tejp för alla underlag. Varje byggmaterial har en unik molekylstruktur, det kan liknas vid väldigt små trekanter eller stjärnor, då ska limmet på tejpen ha en molekylstruktur som passar.

– Har man likadana strukturer för lim och underlag passar de som hand i handske. För att få rätt fäste och rätt tätning kan man inte ha en universallösning, vi har till exempel en tejp för betong och en annan för trä. Det är lim som är utvecklat för att vi ska kunna garantera att tejpen håller länge.

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.