Samarbete som gör det lättare för kunden att bygga hållbart

Efterfrågan på mer hållbart byggande ökar och trenden åt det hållet går mycket fort. Hållbara isoleringsmaterial som installeras med rätt kvalitet är då ett måste. Sjömarkens Isolering samarbetar med ISOVER och bolagen har samma agenda – att göra det lättare för kunder och hela samhället att uppnå allt högre satta miljö­ och klimatmål.

Sjömarkens samarbetar med ISOVER som har 90 års erfarenhet av att leverera isoleringslösningar i Sverige.

– Vi delar synsättet att hållbart byggande är en central fråga i branschen och vi vet att deras produkter och vårt hantverk är viktiga pusselbitar för att våra kunder ska kunna uppnå sina klimatmål, säger Magnus Håkansson, VD på Sjömarkens Isolering.

Armina Nilsson är hållbarhetsansvarig på ISOVER. Bolagets mål är att minska sitt klimatavtryck med 40 procent till år 2030 jämfört med 2017.

I målet ingår att minska direkta utsläpp från anläggningen, indirekta utsläpp från inköpt el samt utsläpp från värdekedjan, såsom inköpta material och förpackningar, transporter, avfall med mera. I det steget tar man alltså ansvar hela vägen och inkluderar även leverantörer mot netto noll klimatutsläpp senast 2045.

ISOVER minimerar klimatpåverkan som produkter har genom hela livscykeln, från råvara till att den sitter som isolering i en byggnad.

– Vi var den första svenska glasullsleverantören att deklarera miljöpåverkan för våra produkter ur ett livscykelperspektiv redan 2013, via så kallade EPD:er. Att vi är transparenta och sakliga gör det lättare för kunder att fatta rätt beslut, säger Armina Nilsson.

Miljö­ och klimatavtrycket blir mindre genom att utsläpp från produktionsanläggningar minskas och att produktionen drivs med förnybar el. Lösullsprodukter är närproducerade och består av garanterat minst 70 procent återvunnet glas.

Produkterna blir mer cirkulära och ISOVER är på väg att lansera Kretsull®, glasullsisolering som består av 100 procent återvunnen råvara av bland annat isolerspill från byggarbetsplatser.

Branschen har tagit tydliga steg mot att bygga mer hållbart och det är en utveckling som drivs på både av lagkrav och ökad efterfrågan hos byggare som vill bygga hållbart och av slutkunder som vill bo och verka i hållbara hus. Ett tydligt steg är att klimatdeklarationer från årsskiftet är ett lagkrav. Syftet med det är att bidra till att minska klimatpåverkan från byggsektorn.

– Idag har Boverket satt generella värden i sin produktdatabas, men det är upp till leverantörer för olika produkter att ta fram miljödeklarationer för sina produkter. Det kan innebära en konkurrensfördel, eftersom produkter med lägre klimatavtryck kommer att vara mer eftertraktade och i den utvecklingen ligger ISOVER bra till, säger Armina Nilsson.

– Isolering med rätt kvalitet är ett måste för att hus ska bli energieffektiva. ISOVER levererar en hållbar produkt med hög kvalitet, vi på Sjömarkens ser till att den blir rätt installerad. Den kombinationen bidrar till att kunder lättare kan uppnå sina klimatmål, säger Magnus Håkansson.

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.