Den som väljer lösull har mycket att vinna. Det gäller både hantering, tid och spill, vilket i slutändan är pengar.
– Eftersom vi kan isolera exempelvis en villa, med väggar och tak, på en dag kan byggaren sätta på värmen snabbt. Det sparar mycket tid och energikostnader, säger Johan Pettersson, kontaktperson som möter 100-tals kunder varje år.
Niklas Sjöblom har många års erfarenhet av att isolera med lösull. Behöver man bygga väggarna på ett speciellt sätt för att installera lösull?
– Nej, bygg som vanligt. Men du måste ha gjort rätt hela vägen. Gör du ett misstag inför skivisoleringen är det inte alltid att det syns. En miss i tejpning eller täthet kanske inte märks förrän vid täthetsprovningen, men det gör det med lösull.
Tips inför isolering
- Spänn plasten bra, så det inte buktar ut när vi installerar. Och snåla inte med överlappningen av tätskiktet. Täta ihop skarvar på plasten så att det är ordentligt tätt. Var noggrann med tejpningen.
- Tänk igenom i förväg så du undviker fack mindre än 100 mm. Har du ändå fack mindre än 100 mm, isolera dem manuellt.
- Häfta inte plasten mer än nödvändigt. Häfta enbart där glesen ska sitta. Då slipper du extra hål som spricker upp när vi installerar lösullen.
- Använd rätt dimensioner på glespanelen och inte bara tunn läkt. 28×70 om det är 30 CC. Använder du 45×45 för att du ska ha isolerskiva utanför plasten efteråt, då kan den sitta på 45 CC. Har man 60 CC bör man sätta hålband eller liknande emellan så att det inte buktar ut.
- Se till att det är tätt efter andra som varit där. Exempelvis elektriker och rörmokare. Det är ganska vanligt att det är ett otätat hål i plasten efter andra hantverkare när lösullinstallatören kommer.
- Se till att det är tillgängligt för installatören på plats. 1,5 meter fritt från väggen när vi ska installera är lagom. Om det är städat och undanplockat blir det lättare för oss att lämna snyggt efter oss.