Madeleine poddar om hållbart byggande

Hennes podd har gästats av VD:ar, hållbarhetschefer och projektledare på branschledande byggbolag. Diskussionerna handlar om att bygga bra och hållbart.

Se Sjömarkens film om Hållbarhet

– Tanken slog mig att det inte fanns någon podd om hållbart samhällsbyggande. Jag kände att jag måste jag göra den, säger Madeleine Jakobik.

22-åringen studerar just samhällsbyggnad på KTH och driver podden ”Nu snackar vi samhällsbyggnad”. Idén är att fokusera på hållbarhet och att inspirera studenter och verksamma personer i branschen. De åtta avsnitt som hittills publicerats gästas av bland andra SWECO:s VD .sa Bergman, Johan Skoglund som är VD för JM och Christina Lindbäck, Hållbarhetschef för NCC.

– Jag vill prata med personer som har makt, för det påverkar fler att höra vad en VD för ett bolag med 17 000 anställda har att säga. Att de tar sig tid att träffa mig visar att de tycker att det är ett viktigt ämne.

Eftersom gästerna har ledande positioner diskuterar de hållbarhet ur ett övergripande och långsiktigt perspektiv. Enligt Madeleine är det tydligt att branschen arbetar för att minska sitt klimatavtryck. Det senaste decenniet har det handlat mycket om miljökvalificeringar.

– Det har skapat en tävling där till exempel ett bolag Svanenmärker hälften av sitt bestånd vilket gör att nästa bolag vill Svanenmärka allt. Det är positivt för miljön samtidigt som det är bra marknadsföring.

Gästerna representerar olika delar av branschen men alla är överens om att trenden är här för att stanna. I ett avsnitt målar JM:s VD upp ett framtidsscenario där man med hjälp av AI kan optimera materialanvändning, konstruktionsdimensionering och transporter, där till exempel självkörande lastbilar är sammankopplade för att effektivisera transporter till flera byggarbetsplatser.

– Då slösar man inte resurser genom att göra en körning med ett paket spik till en arbetsplats utan samverkar istället i ett nordiskt system inom branschen. Jag tror på ökat samarbete mellan olika bolag och då måste det tas på allvar på högsta nivå.

Madeleine förbereder nu säsong två av podden där hon planerar att prata med forskare om framtidens lösningar. Hon förklarar att många av hennes jämnåriga studenter känner att ett företag som tar hållbarhetsfrågor på allvar är en mer attraktiv arbetsgivare.

– Byggsektorn står för 40 procent av alla utsläpp av koldioxid och det är ett område där man kan göra stor skillnad, säger hon och förklarar att byggbolagen måste ta stort ansvar för att locka till sig talangfulla studenter på KTH. De gör det bland annat genom gästföreläsningar på skolan där de ofta lyfter fram sitt hållbarhetsarbete.

– Jag attraheras av företag som tar det på allvar och hållbarhet är en överlevnadsfråga för både stora och små företag i branschen. Om man inte bryr sig kan man vara säker på att det kommer att finnas en konkurrent med en bättre miljövänligare produkt för samma pris.

 

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.