Allt fler går över till att installera lösull i väggarna istället för skivisolering. Katarina Jonsson, arbetsledare på F O Peterson, Sveriges äldsta byggföretag, ser många fördelar. – Lösullen ger mig mer tid och mindre arbete, säger hon.
Katarina Jonsson är arbetsledare på BRF Takgöken. Det är ett stort BRF-projekt med 127 lägenheter som FO Peterson bygger i egen regi. Så när huskropparna nu växer fram vid Vagnhallen i Majorna i Göteborg, några hundra meter öster om Älvsborgsbron är bolaget både byggherre och utförare.
Husen, som består av lägenheter mellan ett rum och kök till fem rum och kök, ska stå inflyttningsklara hösten 2024. Idag är Anton Petterson och Ameér Sudan från Sjömarkens Isolering och installerar lösull i väggarna i två trapphus.
Att det blev lösull hade flera skäl, menar Katarina Jonsson. Framför allt avgjorde prisbilden och effektiviteten i arbetsmomentet.
– Det är mer tidseffektivt än standardisolering. På ett sånt här stort bygge dras byggtiden ner en hel del med en sådan här metod, säger Katarina Jonsson.
– Sedan är det även mindre resurskrävande i form av att spillet blir nästintill obefintligt.
Hon ser också ett stort plus i att Knauf Supafil, som är den glasull som används i projektet, består av 80 procent återvunnet glas.
Som arbetsledare underlättar också installationen av lösull, framför traditionell skivisolering, för henne.
– Vi slipper bland annat saker som krävs för att ta emot och lossa material samt även upplagsytan som krävs för att tillhandahålla den stora mängd det annars hade behövts, säger Katarina Jonsson.
– Det är också självklart en fördel arbetsmiljömässigt eftersom arbetet dammar mindre, man slipper bära in alla balar, skära till skivor. Följden blir bland annat mindre material till containrarna.
BRF Takgöken byggs med platsgjutna plattbärlag (betongstomme) och utfackningsväggar. Fasaden är i klassiskt rött tegel och på insidan kommer det finnas en innergård med utrymme för diverse aktiviteter.
Katarina Jonsson tycker att byggbranschen spelar en viktig roll för framtiden, inte minst inom hållbarhet.
– För mig är det viktigt med långsiktighet i materialval. Att vi värnar om framtiden och skapar det bästa förutsättningarna för kommande generationer.