Från tidningstryck till isolering

I fabriken i Borås tillverkar WarmFiber 3 500 ton lösull varje år. Sedan ett år tillbaka har de såväl svenska som internationella kunder. Bolaget är en del av Sjömarkensgruppen.

 

WarmFiber ingår i Sjömarkengruppen tillsammans med Sjömarkens Isolering och Sjömakens byggsystem. I fabriken tillverkar bolaget ett av de tre isoleringsmaterial som Sjömarken Isolering använder. Fabriken har funnits i nio år.

– De stora fördelarna med att ha en egen fabrik i koncernen är att det blir snabbare leveranser, en prismässig fördel och färre transporter, säger Nicklas Riedel som är ansvarig för fabriken och delägare i Sjömarksgruppen.

Sedan starten har WarmFiber-fabriken främst levererat lösull till systerbolaget. Men sedan några år tillbaka säljer vi också material till andra aktörer på marknaden. – En hel del går till Stockholmsområdet men vi exporterar även stora volymer till Danmark.

Automatiserad fabrik

Råvaran till lösullen är papper och varje vecka får fabriken leveranser från närliggande och Svanen-märkta tryckerier. Det handlar om spillmaterial som blivit över från tryckeriernas produktion och ocirkulerade tidningar som inte varit ute i handeln.

– Från ett par olika tidningstryckerier i vårat närområde får vi 60 ton pappersrester varje vecka och materialet levereras hit och tippas av i vår stora hall, säger Nicklas Riedel och förklarar att nästan hela processen i fabriken är automatiserad.

Först läggs pappret på ett band som startar i pappershallen och leder till en stor tugg där det bryts ner till mindre bitar i en pingisbolls storlek. Nästa steg är en kvarn där pappret mals ner finare och rensas från häftklamrar som suttit i tidningarna. Förutom att man här skapar materialets rätta fiberstruktur tillsätts även aluminiumhydroxid och borsyra som är två typer av miljöanpassade brandskydd.

– Sedan går det vidare till packningsmaskiner där det vägs upp och hamnar på pall. Mycket görs av robotar och maskiner och det vi gör är att fylla på papper i början av bandprocessen och sedan se till att allt flyter på, säger Nicklas.

Fakta WarmFiber

  • Tillverkningen sker helt utan tillsats av bindemedel.

  • Hela tillverkningen sker i en torr och kall process och leveransfukthalten på dagstidningarna understiger alltid 12 %.

  • Energiåtgången för att tillverka ett ton WarmFiber är ca 165 kWh, vilket motsvarar 5,65 kWh/m3 på vindsbjälklag. Den låga energiåtgången innebär att WarmFiber är den energisnålast producerade isoleringen på marknaden.

 

KUNDSEGMENT - VAD SKA DU GÖRA?

Inget uppdrag är för storteller för litet för oss. Nedan hittar du exempel på tidigare projekt från Sjömarkens Isolering.

Storskalig nyproduktion

Läs mer >>

Bygga Villa eller tillbyggnad

Läs mer >>

tilläggsisolera

Läs mer >>

Eller fyll i formuläret nedan så kontaktar vi dig.