Det är fokus på att spara energi hos många husägare nu. Därmed finns det en marknad för olika åtgärder som förbättrar skalskyddet eller tillför energi till hus för byggare.
Om du som byggare är ute och installerar solceller, kamin, byter fönster finns mer pengar att tjäna. Ett bra sätt att öka lönsamheten i ett projekt är att också rekommendera att tilläggsisolera vinden. Det samma om ni lägger om tak – kolla hur isoleringen ser ut. Att låta värmen vara kvar i huset blir de flesta husägare glada av.
– Jag hade ett hus som var som ett såll. Det har gjort jättemycket, säger Christina Brånell, villaägare.
– De flesta kommuners energirådgivare lyfter tilläggsisolering som en av de effektivaste åtgärderna för att minska elförbrukningen, säger David Davidsson, kundansvarig för tilläggsisoleringar på Sjömarkens Isolering. Han pekar också på att investeringen är relativt liten och att processen går fort.
Andreas Fihn är villaägare och även byggare.
– Jag såg ju hur min isolering från 70-talet såg ut, så jag insåg att en tilläggsisolering skulle få stor effekt, säger han.
– Kilowatten har ju gått ner betydligt. När det är väldigt kallt ute, då märker man framför allt skillnaden.
Nytt bidrag för energieffektivisering
Det nya bidraget för att energieffektivisera el- och gasuppvärmda hus är välkommet för många byggare. Framför allt gäller det tilläggsbidraget som finns. När småhusägaren byter uppvärmningskälla till värmepump eller fjärrvärme kan de också få bidrag för materialet att förbättra skalskyddet.
Då är tilläggsisolering av vind den effektivaste åtgärden. Varför inte i kombination med tilläggsisolering av väggar, fönsterbyte eller ny ytterdörr?
Fakta:
Regeringen har beslutat om att ge bidrag för att energieffektivisera hus. Man vill att fler ska byta värmesystem från el och gas till exempelvis värmepump, vattenburet system eller fjärrvärme. För att ytterligare energieffektivisera kan småhusägare där huset har värderingsår före 1990 också söka ett bidrag för material till skalskyddet.
Småhusägaren kan få 50 procent av materialkostnaden upp till 50 000 kronor och kan söka lägst 10 000 kronor.