Genom att installera solenergi på taket kan ett välisolerat bygge blir ännu mer energieffektivt. MeraSol AB vill göra det enklare för byggentreprenörer att projektera, dimensionera och genomföra installationer av solceller. – Framtidens hus kommer att byggas med solceller på taket. Sjömarken jobbar med energieffektiva hus och med solenergi bidrar vi till att göra det ännu bättre, säger Stefan Jennefalk på MeraSol AB som projekterar och installerar solenergilösningar.
Fördelar och utmaningar
Solceller ger inte bara miljövänlig el till ett hus. Det är också ett billigare alternativ där man producerar egen el och blir oberoende av att elpriser förändras. Redan när man lägger ett tak utesluter man en del kostnader när till exempel tegel inte behöver läggas under den yta som solcellerna täcker. Standard idag är att sparade energikostnader gör att installationen betalar sig på nio till tio år. Installerar man solenergi redan från början blir avbetalningstiden kortare. Det är utan att man räknar in de statliga investeringsstöd som ges för solceller, säger Stefan Jennefalk och tillägger att installationen inte är mer komplicerad än när man anlägger ett tak. Det finns vissa utmaningar i processen som MeraSol vill assistera entreprenörer med. Hur mycket energi som kan utvinnas på ett tak beror bland annat på vilket väderstreck ett hus är riktat åt. MeraSol kan hjälpa till med att göra beräkningar och att dimensionera hur många solpaneler som behövs. – Vi utbildar byggare i hur man monterar solpaneler och hjälper till med projektering. Det finns ansökningar som måste göras och vissa regler som måste följas av den som är energiproducent. Vi hjälper till så att de kraven uppfylls.
Framtidens hus
Enligt Stefan Jennefalk blir solenergi ett allt vanligare val av energikälla när man bygger moderna hus och antalet paneler som monteras fördubblas varje år. – Man får ett väldigt lågt och stabilt elpris och man blir aktivt energieffektiv. Vi vill hjälpa entreprenörer att jobba med solenergi och när de gör det så kommer de uppfattas som moderna.
Investeringsstöd till solcellsanläggningar:
- Sökande lämnar in ansökningar till länsstyrelsen via Boverkets och stödet ges till företag, offentliga organisationer samt privatpersoner.
- Stödet omfattar installation av alla typer av nätanslutna solcellssystem och solel/solvärmehybridsystem.
- Stödnivån är maximalt 30 procent till företag, högst 20 procent till övriga.
- Högsta möjliga stöd per solcellssystem är 1,2 miljoner kronor och de stödberättigande kostnaderna får maximalt uppgå till 37 000 kronor plus moms per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.