Skanska valde lösull i både väggar och tak för prestigeprojekt

Skanska bygger just nu flervåningshus i en helt ny stadsdel i Kungsbacka. Att få ihop så stora projekt ställer höga krav på underleverantörer som till exempel Sjömarkens Isolering. – Man vinner grymt mycket på att använda en leverantör som Sjömarkens för ett stort projekt som det här, säger Marcus Sjöfjord, Skanskas arbetsledare under projektet.

När hela stadsdelen Valand i Kungsbacka står klar 2025 kommer den att rymma sju kvarter med totalt 320 bostäder och 13 000 kvadratmeter för näringsverksamheter. Stadsdelen utvecklas av Aranäs Fastigheter.

Det ska bestå av tre hus som rymmer butik- och kontorsytor och 86 hyreslägenheter.

– Vi väljer Sjömarkens Isolering för att det går smidigt och fort när de jobbar och för att resultatet är klockrent. Dessutom lämnar Sjömarkens alltid platsen ren och snygg säger Marcus Sjöfjord.

Sjömarkens har isolerat väggar och tak i två stora fläktrum i ett kontorshus och ytterväggar och tak i bostadshusen.

Att välja lösullsisolering i väggar och tak har sparat tid åt projektet genom att hantverkare inte behövt isolera med skivisolering.
– Att våra hantverkare slipper arbeta med isoleringsskivor är smidigt i sig. Men det är även en stor fördel logistikmässigt att slippa hantering av allt material och spill, och vi slipper mycket bärande, säger Marcus Sjöfjord.
– Istället för att vi förvarar en massa isolering här på plats kommer Sjömarkens lastbil hit. De tar med sig den lösull som behövs hit, installatörerna gör sitt jobb och åker efter det härifrån utan att lämna efter sig något spill.

Projekt av den här storleken ställer höga krav på samordning med olika underleverantörer och att dessa också levererar sitt arbete på utsatt tid. Omkring 100 personer jobbar med projektet och det senaste året har arbetsflödet påverkats av pandemin och de restriktioner den fört med sig.

– Det har påverkat oss mer och mer. Det är oftast tre eller fyra personer i arbetsstyrkan som är borta varje vecka på grund av sjukdom. När det är kort om personal har vi mindre tidsmarginaler och då är vi såklart ännu mer beroende av att underleverantörer är smidiga att samarbeta med och att de utför jobb och levererar på de tider som avtalats.

 

Sjömarkens Isolering på besök i Kungsbacka.
Foto:Henrik Brunnsgård