Kontakta Oss

TEJPSKOLAN Tejpa rätt – slipp mögel och fuktskador

Vi har produkter som hjälper dig att tejpa rätt, här hittar du våra bästa tips för tejpning så du slipper mögel och fuktskador. Vill du veta mer om våra produkter kan du klicka här för att komma direkt till vår webbshop!

Gör rätt från början

När man tejpar kring fönster är det extremt viktigt att göra rätt från början för att få till rätt lufttäthet. Blir det fel kan det sluta illa.

“Läcker huset blir det jättesvårt att bygga om”, säger produktrådgivaren Dominik Rudin på SIGA.

Isoleringens tjocklek har – för att spara energi och minimera värmeförluster – ökat kontinuerligt de senaste decennierna.– Med ångbroms eller plastfolie förhindrar vi att den varma och fuktiga inomhusluften kondenserar i konstruktionen. Största risken och orsaken för fuktskador idag är konvektionsläckage, säger Dominik Rudin och utvecklar:
– Konvektionsläckage uppstår oftast i samband med anslutningen av ångbromsen eller plastfolien mot de olika byggmaterialen. – Det kan också bli ett läckage i själva folien.

Noggrannhet belönas

Det krävs ett noggrant arbete för att säkerställa och uppnå ett lufttätt byggnadsskal oavsett val av anslutning. Att använda sig av tätningstejp är ett enkelt och effektivt sätt att få alla anslutningar och genomföringar täta.
– En jätteviktig aspekt med tätningstejpen är att man säkerställer att tejpen verkligen vidhäftar på de olika materialen där vi ansluter ångbromsen och plastfolien. Se till att det finns ett specifikt godkännande för de olika underlagen, säger Dominik Rudin.
Han betonar vikten av att använda sig av produkter som håller rätt kvalitet.
– Det finns paketeringstejp som är åldersbeständig, men det betyder inte att den ska tejpas på betong. Folk måste förstå att vidhäftningen på underlaget måste hålla ihop. Ska man tejpa på betong så måste tejpen verkligen vara gjord för det. Är man jättenoga med jobbet ska man se till så man ansluter alla detaljer noga, framförallt på hörn- och väggkonstruktioner.

Revolutionerande membran

Dominik Rudin rekommenderar deras membran Majrex, som kan användas till takkonstruktioner utan luftspalt.
– Den har bara fuktvandring åt ett håll och kan torka ut en konstruktion tre gånger så fort. Det är en revolution på marknaden, säger han.
Att tejpa på ett korrekt och lufttätt sätt är A och O.
– Om man slarvar kan det i värsta fall uppstå mögel- och fuktskador vilket kan leda till hälsoproblem. Gör man rätt från början blir det billigare och man slipper bygga om.
När man ska få till tätningen runt genomföringar och ventilationsrör rekommenderar han att tejpa i små bitar.
– Elrör är viktiga. Då kan man använda en Rissan 60-tejp. Det är väldigt viktigt att allt som går igenom plasten görs tätt, säger Rudin.

TEJPSKOLA

Fönster utvändigt:

Det spelar roll hur fönstret sitter, men man ska generellt sätta tejp på träkarmen eller rakt på. Fönstret blir då vattentätt under byggnadstiden och förhindrar köldbryggor efteråt. Tejpen ska vara flexibel och klara temperaturskiftningar. Wigluv 60 är ett bra exempel. Det är en diffusionsöppen tejp för fönsteranslutningar och skarvar och kan appliceras från minus tio grader.

Fönster invändigt:

Tejpa fönstret med en förvikt tejp. Man ska sätta den på karmen och ut mot plasten. Då kan man skippa bottningslist och fogmassa. Det är ett enkelt sätt att montera snabbt och det blir supertätt med en Corvum 12/48-tejp. Här kan du läsa mer om vår tejp och beställa.

Folie, anslutning vägg mot betong:

Gör det lufttätt med en ångbroms, så kommer inte fuktig luft in i konstruktionen. Det blir väldigt enkelt och snabbt monterat med en förvikt Fentrim 20 50/85-tejp, som gör tätskiktet på väggen ner mot betonggolvet tätt. Det gör att du får en bra monterad lösning som kommer att hålla livet ut.

Ladda ner artikeln här

Till tejp och tätskiktsprodukter