Bengt

Sätter stopp för kalla golv

Bengt har en specialitet. Han hjälper kunder som har kalla golv.
– De upplever att de får ett helt annat inomhusklimat, säger Bengt.

Råda bot på kalla och dragiga golv kräver mycket kunskap och noggrannhet. Just kalla golv har blivit lite av Bengt specialitet på Sjömarkens Isolering.
– Förr kanske någon gick hemma och eldade. Idag är det nya tider, båda två i familjen är borta dagtid. Då hinner det bli utkylt. Speciellt är det så vid kusten, där ligger vinden på hela tiden.

Fyller med cellulosa
Många gånger handlar det om äldre hus med sågspån som isolering i golven. Med åren har sågspånet sjunkit och det har bildats en luftspalt i bjälklagen.

För att åtgärda problemet borrar han hål i golvet vid varje fack som skapas av reglarna i golvet. Sedan fyller han upp med cellulosa vid ytterväggarna.
– Då blir luften i bjälklagen stillastående istället.
Efteråt lagar han hålen noggrant.
– Många passar på att slipa om golvet när vi är klara. Om vi då är noggranna när vi lagar, så syns i princip inte den lilla åverkan som vi har tvingats att göra.

 

Även kyrkor
Det är inte bara villor som får problem med kalla golv. Bengt gör också många jobb åt kommunala bostadsbolag, och det händer till och med att han åtgärdat kalla golv i kyrkor.
– Vi sprutar ofta även väggar. I äldre hus är det inte ovanligt att man reglat väggar och satt ny fasad, och sedan inte isolerat. En kubik olja kostade några hundra för 30 år sedan, idag kostar det över 10 000 kronor. Elen har också blivit dyrare. Så förr behövde man inte isolera så mycket, för uppvärmningen var inte så dyr.